grondwerk

Met grondwerk zet je de eerste stappen naar je droompaard!

 

Dit zijn oefeningen die je doet met het paard terwijl je zelf op de grond blijft en het paard leidt aan een (touw) halster, kaptoom of dually halster en een lang leidtouw. Grondwerk is een heel belangrijk onderdeel van training in het trainingsysteem. Er is een heel ruim gamma aan grondwerkoefeningen.

Helaas wordt het wel eens als saai, oninteressant of overbodig ervaren. Nochtands vormt het de basis van elke goede samenwerking tussen ruiter en paard.

 

Grondwerk is ook zeer belangrijk om de leiderschap te bepalen tussen jou en het paard. Een paard is een intuïtief dier dat leeft in een kudde waar leiderschap belangrijk is. Dit hebben ze nodig om te kunnen overleven.

 

In de relatie tussen mens en paard is dit eigenlijk niet anders. Het paard heeft nood aan een duidelijke leider. Dat geeft het paard rust.

Het belangrijkste principe hierbij is: 'Wie beweegt bepaalt'.

Het uitvoeren van grondwerk is dus eigenlijk niets anders dan het bevestigen van het principe

'wie beweegt bepaalt'. Ben jij degene die de voeten van het paard beweegt, of is het andersom?

Met het grondwerk zorg ik ervoor dat jij en je paard elkaar goed begrijpen. Je leert Het paard wie de leiding neemt en wie de regels bepaalt.

 

Gerrit helpt jou:

 

  • Het beste uit jezelf, het paard, jullie relatie én jullie training te halen.
  • Inzicht te krijgen in de verschillende vormen van grondwerk.
  • Dankzij deze kennis zal je grondwerk als een prettige gegeven ervaren.
  • Door grondwerk de band tussen jou en het paard te verstevigen, waardoor vertrouwen en natuurlijk leiderschap vorm krijgen.

 

Doel van het grondwerk

 

  • Om je leiderschap en de dominantieverhouding blijvend neer te zetten, ook in moeilijkere situaties.
  • Om het paard te leren omgaan met de mensenwereld en aspecten als verzorging, hoeven beslagen, behandelingen bij de dierenarts, trailerladen, …
  • Om je paard voor te bereiden op het werk aan de hand, longeren en het rijden. Een paard dat veel grondwerk heeft gedaan zal veel sneller leren tijdens het rijden en ook beter meewerken.
  • Voor de afwisseling en het plezier!

 

Grondwerk is dus écht de basis voor vele andere dingen! Het maakt het leven voor het paard in een mensenwereld zoveel gemakkelijker. Bovendien zorgt grondwerk er ook voor dat de omgang met paarden veilig kan gebeuren.